About Me

My photo
BUNUH POLITIK JAHAT ANWAR

KAMI SEDIA MEMBANTU

Jika ada sebarang berita atau sebarang maklumat yang ingin diketengahkan boleh dihantar ke email infotokguru@gmail.comTuesday, September 1, 2009

KEMERDEKAAN YANG PERNUH BERMAKNA

Salam Ramadhan, salam merdeka dan salam 1 Malaysia tok ucapkan buat warga Malaysia di seluruh pelusuk dunia. Tok gembira sangat kerana kemerdekaan tahun ni sama -sama kita sambut dalam bulan keampunan, iaitu Ramadhan al-Mubarak. Dalam kita bersemangat melaungkan slogan, dalam kita bersemangat kibarkan jalur gemilang, namun kita perlu sedar hakikatnya kita tetap hamba-Nya yang perlu sentiasa sujud sebagai insan yang kerdil. Jangan lah kita hanya menikmati kebebasan yang telah diberikan oleh penjajah semata-mata, namun kita juga perlu menghayati penghulu segala bulan ini untuk sentiasa memohon keampunan daripada Allah yang maha Esa. Biarpun kita seorang yang bergelar Dato', mahupun kita bergelar seorang Tan Sri, ataupun kita hanya seorang nelayan pintu keampunan tetap dibuka sama luas tanpa mengenal darjat. Yang terlanjur baliklah ke pangkal jalan, yang beriman teruslah menambah ketakwaan. Semoga Allah sentiasa melindungi kita semua dari melakukan sebarang kemungkaran. Semoga kemerdekaan tahun ini memberi seribu makna buat rakyat Malaysia.

1 comment:

Che Leh Jangok said...

Tok Limbong telah dihukum buang negeri ke Mekah. Dalam usia yang sudah cukup tua Tok Limbong memohon untuk pulang kerana berhajat untuk mati dibumi sendiri. Permohonan beliau ditolah dan Tok Limbing telah meninggal di Mekah dan di semadikan di Kuburan Maala. Bacalah: Infita - Terbitan DBP - Tulisan SM Noor.